Nicaragua vindt 7 miljoen dollar bij nepjournalisten

De Nicaraguaanse politie heeft in verschillende busjes met het logo van een Mexicaanse televisiezender in totaal zeven miljoen dollar in contanten aangetroffen. De inzittenden deden zich voor als leden van een televisiecrew. De achttien verdachten in zes busjes werden aangehouden bij de Nicaraguaanse grens met Honduras.

Ze waren Nicaragua binnengekomen door te zeggen dat ze verslag gingen doen van het proces tegen de verdachten van de moord op de Argentijnse zanger Facundo Cabral vorig jaar.


Politiechef Aminta Granera zei dat sommige arrestanten voor particuliere beveiligingsbedrijven in de Mexicaanse staat Tamaulipas werken. Eén arrestant zou Cecilio Torres Gutiérrez zijn, een politieagent uit de Mexicaanse staat Durango. De autoriteiten in Durango ontkennen dat.


Enkele busjes droegen het logo van de Mexicaanse televisiezender Telesiva. Die heeft al gezegd de verdachten niet te kennen en geen verslaggevers in Nicaragua te hebben. Ten minste een van de busjes droeg op een dak iets wat leek op de schotelantennes die televisiezenders gebruiken.


De list was volgens Granera bedoeld om het geld door Nicaragua en Costa Rica verder naar het zuiden te smokkelen. Mexicaanse drugskartels kopen vaak Colombiaanse cocaïne die ze naar de Verenigde Staten verschepen en moeten vervolgens het geld dat ze ermee verdienen terug smokkelen om de Colombiaanse producenten te betalen. [Novum/AP/Radio.NL]