Browsers komen bijna per definitie uit de VS, met alleen het Noorse Opera als uitzondering op de regel, maar nu wel het Chinese UBWeb de wereld veroveren.

Volgens TechCrunch overweegt het Chinese bedrijf, dat duizend man in dienst heeft en al sinds 2004 bestaat, een beursgang in de VS om de westerse markten te veroveren.

UBWEb is een mobiele browser die op vrijwel alle platforms draait: van iOS tot Symbian en van Java tot BlackBerry. De software is terug te vinden op zeker 200 mobiele telefoons. In China heeft het vijftig procent van de markt, in India twintig procent. Alleen al in China draaien honderd miljoen telefoons de browser. Ongeveer 35 tot veertig miljoen staan op iPhones.

Op de site van het bedrijf zijn nog meer cijfers te vinden: driehonderd miljoen gebruiks wereldwijd, in totaal 1,5 miljard downloads, zeker veertig miljoen gebruikers in het westen.

Chinezen geven de voorkeur aan de browser omdat die snel toegang biedt tot belangrijke diensten (Twitter, Facebook).

Een beursgang wordt overwogen, maar niet op zeer korte termijn gelet op de tegenvallende IPO’s van Zynga en Groupon. Er zijn momenteel kantoren in Guangzhou en Beijing.