Samsung heeft vanavond op IFA 2012 in Berlijn het overkoepelende merk ATIV gelanceerd. Daaronder vallen alle Samsung-apparaten die Windows 8 en Windows Phone 8 als besturingssysteem hebben. Ook tablets.

Met de ATIV Smart PC, ATIV Smart PC Pro, ATIV Tab en de smartphone ATIV S introduceert Samsung zelfs een complete lijn Windows 8-apparaten.

Kenmerkend aan de producten in een toetsenbord-dockingsysteem, waarmee men makkelijk tussen tablet (zonder toetsenbord) en notebook (mt toetsenbord) kan schakelen.

Ondanks het compacte formaat hebben de beide ATIV Smart PCs diverse poorten, zoals USB 2.0 (Smart PC), USB 3.0 (Smart PC Pro), mHDMI, miniSD en twee extra USB 2.0-poorten op het toetsenbord. De batterij gaat tot 13,5 uur mee zonder tussentijds opladen. De krachtigere versie ATIV Smart PC Pro heeft volgens Samsung een batterijduur van acht uur.

De Samsung ATIV Smart PC is vanaf eind oktober in Nederland verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs vanaf 849 euro. De Samsung ATIV Smart PC Pro kost 1.299 euro.

De Samsung ATIV Tab is een tablet met 10,1 inch scherm, maar dan met Windows 8. De tablet weegt maar 570 gram en is slechts 8,9 millimeter dun. Op de ATIV Tab staat Microsoft Office Home en Student 2013. Een exacte verschijningsdatum is niet genoemd, maar het wordt ergens in het vierde kwartaal. De verkoopadviesprijs bedraagt 699 euro.

Behalve Windows 8 producten, lanceerde Samsung vanavond als verwacht ook een opvolger van de Galaxy Note. De Galaxy Note II is met 5,55 inch zelfs nog iets groter dan zijn voorganger.

De smartphone heeft een 1.6GHz quadcore processor en draait onder Android 4.1 Jelly Bean. Er komen versies van 16, 32 en 64 GB. Een 8 megapixel wordt meegeleverd en de voorkant is uitgerust met een 1.9 megapixel-camera.

Op de GALAXY Note II kun je meerdere schermen tegelijkertijd gebruiken met Popup Note, Popup Video en Popup Web. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere websites op je scherm bekijken, maar ook aantekeningen maken in Popup Note, trwijl je een video kijkt.

De Samsung GALAXY Note II is vanaf het vierde kwartaal van 2012 in Nederland verkrijgbaar in wit en titanium. De adviesverkoopprijs is 699 euro.