Sophie Hilbrand op de Amsterdamse wallen


Hoe komt een Bulgaarse vrouw van 26 jaar achter de ramen in Amsterdam? En presteert een groep Australische vrienden echt nog iets in de rosse buurt na al dat zuipen en blowen? In de eerste aflevering van een nieuw seizoen 'Je Zal Het Maar Zijn' verkent Sophie Hilbrand de Amsterdamse wallen, die sinds 2007 worden opgeschoond door de gemeente.

Ze portretteert drie mensen die een bijzonder verhaal vertellen dat zich afspeelt in het wallengebied. Gezamenlijk vormen ze een beeld over de bekendste plek van Amsterdam. 'Je Zal Het Maar Zijn' is vanaf 4 september iedere dinsdag* om 20.25 uur te zien bij BNN op 3.


De gemeente Amsterdam is nu vijf jaar bezig de wallen ‘op te schonen’. De grote vraag is of dat nieuwe beleid tot verbetering heeft geleid voor de vrouwen achter de ramen. Worden veel vrouwen nog steeds onderdrukt of is dat voorgoed verleden tijd?


Sophie: "Op de wallen werken mensen waarvan niemand mag zien wat voor wereld erachter schuil gaat. Het verschil tussen de uitstraling naar buiten en wat er van binnen leeft is gigantisch. In drie portretten wordt een beeld geschetst van de wallen van vandaag de dag. Een beeld dat mij in ieder geval lang bij zal blijven." [Radio.NL]