UPC breidt uit naar 38 HD-zenders


UPC is vanaf vier september de aanbieder met het grootste aantal HD-kanalen die op een eigen vast netwerk worden aangeboden. UPC breidt dan namelijk het HD-aanbod naar 38 zenders uit.

Het gaat daarbij nipt Caiway voorbij. Het is vooral opvallend dat UPC dit grote aantal HD-kanalen kan aanbieden ondanks het feit dat men in de afgelopen jaren geen enkele analoge zender uit het aanbod heeft geschrapt. Caiway stopte in 2010 met analoge televisie om ruimte voor nieuwe tv-diensten – waaronder HDTV – vrij te maken. Ook Ziggo moest in het analoge zenderaanbod snijden om meer HD-kanalen te kunnen aanbieden. Desondanks blijft Ziggo op dit moment achter bij het HD-aanbod van UPC en Caiway.

Efficiënt gebruik van netwerk
Door een efficiënter gebruik van het netwerk zegt UPC zonder het schrappen van analoge tv-zenders toch het aantal digitale diensten te kunnen uitbreiden. Naast HDTV gaat ook het ook om uitbreiding van het SD-zenderaanbod, Video on Demand diensten en de grotere vraag naar razendsnel breedbandinternet. UPC zegt nog voldoende ruimte voor verdere uitbreiding over te hebben maar het punt waarop men moet besluiten om analoge tv-zenders te schrappen om aan de groeiende vraag van digitale diensten tegemoet te komen, lijkt dichterbij te komen.


Meer HD via satelliet
Via de satelliet zijn meer HD-kanalen dan bij UPC te bekijken. Het gaat dan echter voor een groot gedeelte om ongecodeerd uitgezonden HD-kanalen die ook zonder abonnement bij CanalDigitaal of TV Vlaanderen te bekijken zijn. Het aanbod van HD-kanalen dat daadwerkelijk door het Luxemburgse M7 Group S.A – eigenaar van CanalDigitaal en TV Vlaanderen – in eigen beheer en met de eigen coderingstechniek wordt aangeboden is kleiner dan de 38 HD-kanalen die UPC vanaf 4 september op haar eigen netwerk doorgeeft.


Aanvullend abonnement
Bij nieuwe Alles-in-1 pakketten van UPC worden de tien belangrijkste HD-kanalen van publieke omroep, RTL Nederland en SBS Broadcasting in het basispakket doorgeven. Het aanvullende HD-pakket kost 5 euro per maand en bestaat – inclusief de tien belangrijkste HD-kanalen – uit 29 zenders. Voor 9 HD-zenders geldt dat deze onderdeel uitmaken van diverse aanvullende premium-abonnementen en alleen te bekijken zijn bij afname van een abonnement.


Geschreven door: Jarco Kriek