In het kader van het jubileumjaar (125-jarig bestaan) van het Koninklijk Concertgebouworkest in 2013 wordt er een digitaal platform opgericht onder de naam ‘Royal Concert Orchestra Universe’ om muziekliefhebbers overal te wereld te bereiken. De eerste stap is de RCO meets Fink-app die het Koninginnenachtconcert 2012 met singer-songwriter Fink in hd biedt met extra informatielagen.

Het Koninklijk Concertgebouworkest noemt de app in de Apple Appstore zelf: ' The world's first “Concert as an app”. De RCO meets Fink-app is tevens de eerste concrete productie in het RCO Universe-project waarbij concertregistraties toegankelijk zullen worden voor een breder publiek door ze digitaal beschikbaar te maken en te verrijken met de mogelijkheden die de techniek van vandaag de dag biedt. Zo worden de registraties voorzien van allerlei extra’s – toelichtingen van dirigent en/of musici, achtergrondinformatie, backstage beelden, etc.Historische beelden en 360-graden registraties

Ook zullen er historische voorstellingen beschikbaar komen die teruggaan tot 1926 en zullen huidige concertregistraties worden opgenomen in 360-graden zodat het lijkt alsof je er zelf middenin staat. De ambitieuze digitale plannen zullen als het ware de muren van de concertzaal openbreken. Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest hoopt met name jongeren en (school)kinderen te bereiken. Hij denkt dat juist deze groep misschien niet zo vertrouwd is met het klassiek repertoire en zij via digitale media beter te bereiken zijn.Kost dat?

Om deze droom van het orkest te realiseren begint de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest vanaf 1 september 2012 een wervingsactie, waarbij een beroep wordt gedaan op particuliere schenkers. Hen wordt gevraagd een schenking van € 1.250 te doen aan de Stichting Donateurs. Wie hier aan meedoet kan onder meer het eerste jaar van het bestaan van RCO Universe onbeperkt gebruikmaken van het medium. Maar ook andere bijdragen zijn welkom. De Stichting Donateurs beoogt in totaal 1,25 miljoen euro op te halen, voldoende om de aanloopkosten van RCO Universe de komende vier jaar te dragen zodat het orkest deze droom kan realiseren. De RCO meets Fink app kost 5,99 en is hier in de Apple Appstore te vinden.

[Via: Concertgebouworkest]