Slapeloosheid door tablet en smartphone

Wie voor het slapen gaat nog even op zijn tablet of smartphone werkt, loopt kans zijn nachtrust te verstoren. Dit blijkt uit onderzoek van de Lighting Research Centre in de VS. Vooral tieners zouden gevoelig zijn voor de effecten van apparaten met achtergrondverlichting op hun nachtrust.

Apparaten met achtergrondverlichting zoals het scherm van een tablet of smartphone onderdukken de melatonine in je lichaam. Uit het universitair onderzoek van Lighting Research Centre blijkt dat blootstelling aan schermen met achtergrondverlichting de melatonine in je lichaam met 22% onderdrukt. Hierdoor zou de nachtrust verstoort kunnen raken.Melatonine

Melatonine is een hormoon dat bij mensen in de epifyse (pijnappelklier) geproduceerd wordt uit serotonine en in een met de tijd van de dag variŽrende hoeveelheid aan het bloed en het hersenvocht wordt afgegeven. Bij mensen is de natuurlijke productie van melatonine door de pijnappelklier direct gekoppeld aan de blootstelling aan licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht, televisie of computer) wordt de productie van melatonine geremd. Neemt de blootstelling aan licht af, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dag-activiteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht.
Apparaten uit of helderheid scherm verminderen

De onderzoekers raden dan ook aan om een paar uur voor het slapen gaan niet meer dergelijke apparaten te gebruiken. Mocht je echt niet zonder kunnen en toch nog even dat mailtje willen versturen voordat je gaat slapen, zet dan de helderheid van het scherm lager om het effect op de melatonine te verminderen.

[Via: Telegraph.co.uk]