Cybercrime maakt 18 slachtoffers per seconde

Volgens een nieuw rapport van Symantec kost cybercrime consumenten wereldwijd jaarlijks 90 miljard euro. Het anti-virus bedrijf ondervroeg ruim 13.000 volwassenen in 24 landen en berekende daarmee de wereldwijde kosten van cybercrime in de afgelopen twaalf maanden.

Het rapport stelt dat elke seconde 18 mensen slachtoffer worden van cybercrime, wat resulteert in anderhalf miljoen slachtoffers per dag wereldwijd. De gemiddelde kosten per slachtoffer zou zon 150 zijn. De schade wordt onder andere veroorzaakt door fraude, reparatiekosten en diefstal.

Symantec heeft een brede definitie van de term cybercrime, wat de betrouwbaarheid en betekenis van de gepubliceerde cijfers in gevaar brengt. Naast fraude en schadelijke virussen worden bijvoorbeeld ook cyberpesten en online seksuele intimidatie tot cybercrime gerekend.

In Rusland zijn volgens het onderzoek de meeste slachtoffers van cybercrime, namelijk 92% van de internetgebruikers. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk China en Zuid-Afrika.