Webwinkels doen de laatste weken goede zaken in CaliforniŽ. Inwoners van die staat moeten vanaf volgende week btw betalen over de producten die zij bestellen. Krijgt Nederland in de aanloop van de btw-verhoging ook een run op luxeartikelen?

Inwoners van CaliforniŽ betalen in fysieke winkels zeven tot bijna tien procent belastingen over de producten die zij kopen. Eigenlijk moeten ze dat ook doen als zij online bestellen. In de praktijk kwam daar echter weinig van terecht.

Webwinkels die buiten CaliforniŽ gevestigd waren, zoals Amazon, hoefden zelf geen btw in rekening te brengen en veel inwoners gaven hun aankopen niet op bij de Belastingdienst. Niemand leek zich er druk om te maken.

Winkelketens als Walmart, Stores Inc en Target klagen daarentegen al jaren over de voorkeursbehandeling van webshops. Consumenten komen kijken in de winkel, maar bestellen vervolgens bij de concurrent omdat het daar veel goedkoper is.

Vanaf volgende week gaat dat veranderen. Zoín tweehonderd grote webwinkels moeten btw in rekening brengen. Het levert de staat, die al jaren gebukt gaat onder schulden, jaarlijks zoín 317 miljoen dollar op.

De laatste weken wordt er dan ook flink besteld bij onlinewinkels.

Amazon zegt na 15 september geen inkomstenderving te vrezen, maar er gaat wel wat veranderen. Het bedrijf had vanwege de btw-regel geen eigen vestigingen in de staat, doch om sneller te kunnen bezorgen worden er nu dan toch distributiecentra in San Bernardino en Patterson geopend. Daar komen zoín duizend mensen te werken.

In Nederland krijgt de (online) consument per 1 oktober te maken met een btw-verhoging, maar de verwachting is dat de prijzen slechts geleidelijk worden aangepast. Webwinkels kunnen de verhoging doorberekenen of de prijzen gelijk houden. De daling van de brutowinst bedraagt in het laatste geval volgens schattingen 1,5 of 2,5 procent.

Prijzen zullen vermoedelijk eerst naar exacte bedragen worden omgerekend, om later uit te komen op meer commercieel afgeronde prijzen, zo verwacht onder meer Alfa Accountants & Adviseurs.