De Europese Commissie geeft groen licht aan Engelse telecomaanbieders om een eigen mobiele portefeuille te maken.

Engelse consumenten kunnen daardoor op afzienbare termijn betalen via hun mobiele telefoon. Ze hoeven enkel hun toestel langs een kassa te zwaaien of vegen om geld over te maken aan een winkelier. Zo kunnen ze ook punten sparen en inwisselen.

De Europese Commissie onderzocht of het samenwerkingsverband van Telefonica, Vodafone en Everything Everywhere (Orange/T-Mobile) belemmeringen zou opwerpen voor andere toetreders tot deze nieuwe markt. Dat is in de ogen van het dagelijks bestuur van Europa niet het geval.

Verscheidene bedrijven, onder wie PayPal, Google en Apple, werken aan vergelijkbare systemen.

In Nederland hebben KPN, T-Mobile en Vodafone geprobeerd om samen met ABN AMRO, Rabobank en ING een vergelijkbaar systeem te ontwikkelen. De partijen concludeerden in juli echter dat de ingeslagen weg te complex was en te lang zou duren.

Rabobank had weinig tijd nodig om het initiatief in eigen hand te nemen. De bank kocht voor enkele miljoenen MyOrder. Het technisch team aldaar bouwt nu een systeem dat naar eigen zeggen kan concurreren met buitenlandse initiatieven zodra die in Nederland landen.