Voor het eerst hebben de Zuid-Koreaanse rivalen LG en Samsung grote ruzie. Samsung heeft een verbod geŽist van de OLED-schermen van LG omdat die zijn technologie zou hebben gestolen. OLED-televisies zijn de opvolger van LCD-schermen.

Samsung beschuldigt zijn rivaal ervan technieken te hebben overgenomen en ook oud-werknemers te hebben ingehuurd. Niet minder dan elf mensen zijn beschuldigd van het lekken van informatie aan LG. Zes daarvan hebben in het verleden bij Samsung Display gewerkt.

Samsung eist ook 1 miljoen dollar schadevergoeding, maar LG Display is niet van plan om ook maar een cent te betalen.

Samsung en LG gokken hun volledige toekomst op de ultradunne OLED schermen, die overigens voorlopig nog onbetaalbaar zijn. Een 55-inch OLED tv kost momenteel tien keer zoveel als een LCD scherm.

Hoewel LG en Samsung allebei nog redelijk verdienen aan LCD schermen, in tegenstelling tot Japanse fabrikanten, staan de marges van platte televisies wereldwijd onder druk. Er zijn nieuwe innovaties nodig om de markt vlot te trekken.

Het scherm van een OLED-televisie bestaat uit organische materialen die licht geven als er stroom door heen gaat. Achtergrondverlichting is niet nodig. De televisies zijn derhalve zuiniger, contrastrijker en hebben een grotere kijkhoek.

Inmiddels ligt Samsung opnieuw in de clinch met Apple. Vandaag staan beide bedrijven opnieuw tegenover elkaar in de Haagse rechtbank. Apple eist een Nederlands verbod op alle Galaxy-toestellen. Apple beroept zich op octrooien van de multitouchtechniek.