Ultra HD via Astra3-satelliet


Het eerste Ultra HD-kanaal is in Europa via de satelliet te ontvangen. Speciaal voor de IBC broadcastbeurs heeft satellietbedrijf SES dit testkanaal in de lucht gebracht.

Op de stand van SES kunnen bezoekers van de IBC beurs in Amsterdam naar het live satellietsignaal kijken. SES werkt hierbij samen met de Japanse fabrikant Sony. Op de SES stand is prominent een Sony Bravia 4K televisie met een schermdoorsnede van 84 inch aanwezig. Dit scherm heeft een pixelresolutie van 3840 x 2160.

Quad Full HD
Ultra HD wordt afgekort ook UHDTV genoemd. Er bestaan twee varianten: 4K en 8K. Binnen enkele jaren worden de eerste Ultra HD-zenders in de 4K-variant in de wereld verwacht. 8K neemt nog te veel bandbreedte voor broadcastdoeleinden in beslag.


Volledige transponder
SES verzorgt de uplink van het Ultra HD testkanaal vanuit het Luxemburgse hoofdkwartier in Betzdorf. Voor de verspreiding van dit hoogkwalitatieve beeld wordt één volledige transponder met een bandbreedte van 50 Mbit/s gebruikt. Er wordt in MPEG4 in de H.264 standaard uitgezonden.


Geschreven door: Jarco Kriek