HEVC bepaalt toekomst Ultra HD


De verdere ontwikkeling van de nieuwe compressietechniek HEVC – ook wel H.265 genoemd – bepaalt in grote mate de toekomst van Ultra HD in de huiskamer.

Met HEVC bespaart men de helft aan bandbreedte ten opzichte van de nu bij MPEG4 gebruikte H.264 compressietechniek. Toch zitten er veel haken en ogen aan het toekomstig gebruik van HEVC. Diverse partijen rollen nu al juridisch over elkaar heen. Daarbij spelen patenten een belangrijke rol.

Ultra HD vanaf 2015
Satellietbedrijf SES verwacht dat in 2015 de eerste Ultra HD-zender start. Een jaar later wordt een groter aantal Ultra HD-zenders verwacht. Hierbij speelt – net als bij de uitrol van HDTV – een sportevenement een belangrijke rol. In 2016 worden namelijk de Olympische Zomerspelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro gehouden.


Bandbreedte belangrijk
Om Ultra HD in 4K kwaliteit aan te bieden is veel bandbreedte nodig. In MPEG2 kost één Ultra HD-zender al gauw 80 Mbit/s aan bandbreedte. Bij het nu gebruikte MPEG4 in combinatie met H.264 wordt dit al bijna gehalveerd. SES verspreidt tijdens de IBC 2012 broadcastbeurs op de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost een Ultra HD-kanaal dat van 50 Mbit/s bandbreedte gebruik maakt. Als men in de toekomst de HEVC-techniek kan gebruiken dan wordt dit 20 Mbit/s teruggebracht. Dat is ongeveer dezelfde bandbreedte als een HD-kanaal verbruikte bij de start van HDTV.


Nog geen standaard
Het is voor de komst van het eerste commerciële Ultra HD-kanaal – dat SES dus in 2015 verwacht – belangrijk dat er op korte termijn door marktpartijen een standaard voor de nieuwe HEVC-techniek wordt vastgesteld. Alleen wanneer de specificaties voor HEVC vaststaan, kunnen de volgende stappen worden gezet.


Geschreven door: Jarco Kriek