Zendmast Hoogersmilde 15 september on-air [Update]

De herbouw van de zendmast in Hoogersmilde, die op 15 juli 2011 instortte, vordert gestaag. Ruim een jaar later hopen veel radiozenders binnenkort weer gebruik te maken van de zendmast. De zenders worden in de nacht van 14 op 15 september in gebruik genomen. Dat zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners, zenderexploitant van diverse radiozenders.

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde zou al klaar zijn op 1 augustus 2012, maar door regen en wind en nieuwe eisen aan de kabels werd die datum niet gehaald.


Bouwer VolkerWessels Telecom draagt vrijdag 14 september de gereedgekomen antennesystemen van de driehonderd meter hoge zendmast over aan de eigenaren (Novec/Alticom) en gebruikers, zo meldt Dagblad van het Noorden.


Tegenover Radio.NL laat Robert-Jan van der Hoeven weten:


"De omschakeling zal in de nacht van 14 op 15 september plaatsvinden, aangenomen dat er geen onverwachte, technische tegenslagen blijken, maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Broadcast Partners kan in elk geval omschakelen en trekt ook aan het maken van snelheid. Het heeft lang genoeg geduurd en de stations komt het slecht uit, als de zenders bijvoorbeeld rond Prinsjesdag zouden omgaan. Alle zenders gaan tegelijk om. Er is geen stappenplan of dergelijke.


Stations die gebruik maken van de zendmast zijn Radio 1 (91.8FM), Radio 2 (88.0 FM), 3FM (88.6 FM), Radio 4 (94.8 FM), Radio Drenthe (90.8 FM) BNR Nieuwsradio (89.6 FM), Q-music (100.4 FM), Slam FM (99.6 FM), Sky Radio (101.0 FM), Radio Veronica (103.2 FM), Arrow Classic Rock Noord (98.7 FM), RADIONL (97.1 FM) en Arrow Jazz FM (90.5 FM). Ook wordt de mast gebruikt voor digitale ethertelevisie DVB-T, beter bekend als Digitenne.


Het is de bedoeling dat ook 100%NL (94.2 FM) weer terugverhuist van Zwolle naar Hoogersmilde, al kon directeur Herbert Visser aan Radio.NL nog niet vertellen wanneer deze verhuizing precies plaats gaat vinden. Ook Radio 538 krijgt een plaats in de zendmast. De zender in Hoogezand (102.2 FM) gaat namelijk verhuizen. Vanaf Hoogersmilde gaat uitgezonden worden met een gericht diagram richting noordoost (richting Groningen). Ook hiervan is nog niet duidelijk wanneer dit precies gaat gebeuren.


Na oplevering van de nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt de tijdelijke zendmast in Assen weer afgebroken. Het opschalen van diverse steunzenders is dan niet meer nodig. Het zal nog wel even duren voordat alle radiozenders in Noord-Nederland weer optimaal te ontvangen zijn vanuit Hoogersmilde. In oktober volgt nog een feestelijke opening. [Radio.NL]