De eerste stap naar het einde van de dominantie van mobiele apps wordt begin volgend jaar gezet. Dan komt Firefox OS op de markt. Alle seinen staat op groen voor een eerste release in het voorjaar, gevolgd door uitrol naar Europa, Azië en de Amerika’s.

Een nieuwe demonstratievideo laat zien dat het mobiele besturingssysteem Firefox OS net een ‘normaal’ systeem is. Schuivende panelen, apps ophalen uit een downloadwinkel en natuurlijk gewoon telefoneren. Het verschil met Android, iOS en Windows? Firefox OS draait bijna volledig op HTML5.Het besturingssysteem heeft nauwe verwantschap met webbrowser Firefox. Dat verraadt alleen de oude naam van Firefox OS al: Boot to Gecko. Gecko is de onderliggende engine voor beide systemen.

De eerste telefoons met Firefox OS komen in het eerste kwartaal van 2013 op de markt. Brazilië is het eerste land waar de toestellen van ZTE of TCL Communication Technology (onder het merk Alcatel) uitkomen.

Firefox OS is interessant voor ontwikkelaars omdat de onderliggende programmeertaal veel bekender en algemeen geaccepteerd is dan iOS, Android en Windows samen. HTML is wereldwijd de standaard waarin alle websites en – steeds vaker – webapplicaties in worden gebouwd.

Mocht de mobiele pijler van Mozilla beklijven, dan zou het wel eens het begin van het einde kunnen inluiden voor de economie rondom de native applicaties. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is wel dat het nieuwe systeem door zowel de consument als de ontwikkelaarsgemeenschap wordt opgepakt.

De eerste stappen op de consumentenmarkt zijn al gezet. Een aantal hardwaremakers en mobiele aanbieders heeft zijn steun al toegezegd. Operators in het Midden en Verre Oosten (Etisalat, Smart, Telenor), Zuid-Amerika (Telefónica), Rusland en Europa (Telenor, Telecom Italia, Deutsche Telekom) en Amerika (Sprint) beloven een smartphone met Firefox OS in hun assortiment op te nemen.

Het opmerkelijke aan deze ontwikkeling is, dat Mozilla met zijn Firefoxactiviteiten concurreert met Google Chrome en Android. En laat Google nou net de grootste sponsor van de Mozillastichting zijn. Tot eind 2014 betaalt Google aan Mozilla een kleine miljard dollar om zijn zoekvenster prominent bovenin de Firefoxbrowser te plaatsen.

Chrome was in juli 2012 internationaal de grootste met een marktaandeel van 34 procent. De browser Firefox is na Internet Explorer (32 procent) de nummer drie met 24 procent van de markt. Het ziet er voorlopig niet naar uit, dat Google een kwart van dat deel van de zoekmarkt opgeeft. De vergoedingen aan Mozilla, en dus de financiering van het mobiele systeem, komen op zijn vroegst in 2015 in het gedrang.