Engelse zenders via Astra 2F nog net te ontvangen

De definitieve footprints van de binnenkort te lanceren Astra 2F satelliet zijn door SES Astra bekendgemaakt. De Engelse ongecodeerde tv-zenders zullen nog maar net te ontvangen zijn.

De satelliet wordt niet zoals eerder gemeld op 14 maar op 21 september gelanceerd volgens de huidige planning. Dit zal dan gebeuren vanaf het European Spaceport in Frans Guyana met behulp van een Ariane V-raket. De door SES gepubliceerde footprints, die staan voor het geografisch gebied waarin de satellietsignalen zijn te ontvangen, laten duidelijk zien waar de signalen te ontvangen zullen zijn.


Britse Freesat moeilijker te ontvangen
Uitgaande van de door SES gepubliceerde officiële footprints, zal in oostelijke delen van Nederland en België ontvangst, zeker met de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gepromote Triplesat (40 CM schotel) moeilijk worden. Of dit in de praktijk ook echt zo zal uitpakken valt nog te bezien. Vaak komt het signaal nog wel een stuk verder dan de officieel gepubliceerde footprint maar bij de Astra 2F gaat het dan weer wel om een satelliet met de allernieuwste technieken en scherp afgebakende richtbeams zijn daarmee mogelijk.


Astra 2F hypermoderne satelliet
De nieuwe Astra 2F satelliet moet op de 28,2 graden oost positie een belangrijke rol gaan vervullen want behalve de Ku band transponders die door onder meer BBC, ITV, SKY, Channel 4 en Channel 5 zullen worden gebruikt, zal ook breedband internet via de Ka band worden aangeboden. SES zal in de toekomst steeds hogere internetsnelheden via onder meer deze satelliet gaan aanbieden.

Geschreven door: Jan-Hein Visser