KPN heeft alsnog RFID ontdekt. Het telecombedrijf zet samen met partner Interaxi een end-to-end-dienst in de markt waarmee RFID voor iedere ondernemer direct inzetbaar wordt.

De samenwerking geldt voor vijf jaar. Het Delftse Interaxi is verantwoordelijk voor de software en KPN maakt de dienst compleet met onder meer beheer, hardware, infrastructuur en helpdesk.

RFID maakt logistieke stromen efficiŽnter en betrouwbaarder, stelt KPN. RFID geeft een actueel en compleet overzicht van de hele logistieke keten. Tellen, barcodes scannen, lijsten bijhouden wordt allemaal overbodig met gebruik van de technologie. Met RFID is ook goed zichtbaar waar een product vandaan komt en waar het geweest is.

RFID wordt momenteel onder meer in de sierteeltsector gebruikt. Ook wordt er een proef gedaan met vis gevangen in de Beringzee, die eerst in dozen wordt opgeslagen in Alaska en daarna via Nederland in Europa wordt gedistribueerd. Door RFID is straks niet alleen te zien wat er in de dozen zit, wanneer en waar de vis gevangen is, maar ook hoe lang die onderweg is geweest en aan welke temperaturen de vis is blootgesteld.

Ondanks diverse toepassingen, met name in de retail, is RFID tot nu toe niet echt doorgebroken, onder meer vanwege de hoge kosten. De totale wereldmarkt wordt geschat op 7,46 miljard dollar, vorig jaar ging het om 6.37 miljard.