De NOS kijkt met tevredenheid terug op haar tv-uitzendingen rond de Paralympische Spelen. Dit ondanks het feit dat de NOS minder aandacht dan andere Europese landen aan het mondiale sportevenement besteedde.

In Nederland bleef de tv-aandacht beperkt tot een dagelijks Paralympisch magazine en herhalingen van Paralympische sportwedstrijden later op de avond. Het Paralympisch magazine – dat rond 19.00 uur werd uitgezonden – bereikte gemiddeld 650.000 kijkers, met een absolute uitschieter van 904.000 kijkers op 3 september. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige Paralympische Spelen, vier jaar geleden. Het samenvattingsprogramma later op de avond trok gemiddeld 259.000 kijkers. De speciale Paralympische internetsite van de NOS bereikte dagelijks 40.000 unieke bezoekers.

Tevreden
NOS-directeur Jan de Jong blikt tevreden terug: "Het grootste compliment dat de NOS heeft ontvangen is de kritiek dat we eigenlijk nog veel meer van de Paralympische Spelen hadden moeten uitzenden. Aan een uur per dag had de kijker nog lang niet genoeg. Zo heeft men van de Nederlandse prestaties en ook van onze uitzendingen genoten. Zowel bij de kijker als bij ons smaakt het naar meer. Als je bedenkt dat bijna een kwart van Nederland iets van de Paralympics heeft gezien via de NOS, dan is dat ongekend. Maar vergeet niet dat de Paralympische sporters er door hun klinkende prestaties zelf voor hebben gezorgd dat ze de harten van televisiekijkend Nederland voor zich hebben kunnen winnen."


Huldiging niet live
De huldiging van de medaillewinnaars vindt in Den Haag plaats. Deze is wel live via internet te volgen maar niet via de publieke tv-kanalen. Een uitgebreide samenvatting is dinsdag 11 september om 19.00 uur op Nederland 1 te bekijken. Al eerder zond de NOS de openings- en sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen ook niet live op televisie uit.