Zwitserland: Ruzie om logo Radio SRF 1

In Zwitserland is flinke onenigheid ontstaan tussen de commerciële zender Radio 1 en de publieke omroep SRF. De inzet van de ruzie is het nieuwe logo van Radio SRF 1, de nieuwe naam van het huidige DRS 1. Volgens Radio 1 lijkt het nieuwe logo van Radio SFR 1 te veel op dat van Radio 1, zo meldt de Sonntags Zeitung.

Al meerdere malen zaten SRF-directeur Ruedi Matter en Radio 1 eigenaar Roger Schawinski om tafel om te praten over het nieuwe logo van Radio SRF 1. Eind dit jaar krijgen de zes Duits-Zwitserse publieke radiostations een andere naam. DRS 1, DRS 2, DRS 3, DRS 4 News, DRS Virus en DRS Musikwelle gaan dan verder als SRF 1, SRF 2 Kultur, SRF 3, SRF 4 News, SRF Virus en SRF Musikwelle.


De wijzigingen zijn het gevolg van de fusie van de Publieke radio- en televisietak tot Schweizer Radio und Fernsehen (SFR).


Schawinski is van mening dat het nieuwe logo van SRF 1 te veel lijkt op dat van Radio 1. Volgens de mediaondernemer wordt hiermee het merk van Radio 1 geschonden, dat hij heeft vast laten leggen. De publieke omroep is het echter niet met Schawinski eens en wil het nieuwe logo gewoon doorvoeren. Een woordvoerster van de SRF laat weten: “Al bijna 50 jaar voert Radio DRS de 1 prominent 1 de naam.”


Nu wordt DRS vervangen door SRF. “Optisch zien wij geen gevaar tot verwisseling. De markante elementen aan het logo van Radio 1 zijn dat de i vervangen is door een 1, de rode cirkel en de tekst ‘alleen voor volwassenen’. Bij ons staat de 1 in een oranje vlak met daaronder de tekst ‘Radio SRF’, zo legt de woordvoerster uit.


Volgens Schawinski is dit te kort door de bocht: “Het gaat met name om de relatie tussen Radio en 1. Die heb ik vast laten leggen”. Inmiddels heeft hij zijn advocaat de opdracht gegeven om een klacht in te dienen bij het Eidgenössischen Institut für Geistiges Eigentum. Dit is een federaal instituut dat geschillen over merken, auteursrechten en patenten behandeld. Wanneer er een uitspraak komt in de zaak tussen Radio 1 en de SRF is niet bekend. [RS/Radio.NL]