Undercoverjournalist in iPhone 5-fabriek

In de Chinese Foxconn-fabriek waar de nieuwe iPhone 5 wordt gemaakt, is een journalist voor de Shanghai Evening Post undercover gegaan. Foxconn heeft gereageerd op het artikel dat de journalist over de undercover-operatie – en de slechte arbeidsomstandigheden – heeft geschreven.

De Chinese krant stuurde een journalist undercover op sollicitatie bij de fabriek om verslag te doen van de werksfeer. De journalist heeft het, na zijn training van zeven dagen, niet langer dan drie dagen volgehouden, omdat de arbeidsomstandigheden te miserabel waren.

Volgens het artikel krijgen de werknemers wel eten en onderdak, maar was het slapen in de slaapzalen een ‘nachtmerrie’ vanwege de stank van onopgeruimd afval en insectenplagen. Op de fabriek zouden opzichters een werknemer 10 minuten in de hoek hebben gezet, omdat de werknemer even in slaap viel tijdens de nachtdienst.

Twee van de 36 arbeiders in het team van de undercover journalist kregen de taak om de kwaliteit te controleren en kregen elke twee uur 10 minuten pauze. De rest moest non-stop doorwerken en werden onder druk gezet om over te werken.

Foxconn is niet perfect

Foxconn zegt als reactie op het artikel dat het bedrijf de verantwoordelijkheid voor de werknemers erg serieus neemt en hard werkt om een verbeterde werksfeer te creëren. “Foxconn is niet perfect, maar we maken elke dag vooruitgang”, zegt het bedrijf in een statement aan The Next Web.

Foxconn onder druk

Het bedrijf is veel in het nieuws geweest in verband met de slechte werksfeer en leefomstandigheden. Zo zou het bedrijf studenten hebben verplicht om als ‘stage’ in de fabriek te werken. Eerder dit jaar heeft het bedrijf al beloofd de arbeidsomstandigheden te verbeteren, na een bezoek van Apple en de Fair Labor Association.