Een nieuwe Nederlandse startup heeft een Facebookapp ontwikkeld waarmee zowel ondernemers als particulieren eenvoudig een Facebookshop kunnen opzetten. Die staat binnen vijf minuten gratis online.

IDC verwacht dat binnen vijf jaar tien tot vijftien procent van alle consumentenverkopen binnen Facebook worden gerealiseerd. Tot op heden was dit echter niet op een eenvoudige en professionele manier te realiseren, zegt oprichter Metten Koster van Mercadoo.com.

Hij kwam op het idee toen hij een doos met Playmobil-spullen van zijn zoontje wilde verkopen via Marktplaats. “De volgende dag sta je op pagina 140. Ik heb de spullen vervolgens aan mijn directe omgeving verkocht. Dat bracht mij op het idee van een Facebook app. De winkel voor je vrienden.”

Het enige dat nodig is om een Facebookshop te starten is een Facebookaccount en een bijbehorende pagina. Via Mercadoo.com kan een app aan deze pagina worden toegevoegd. Na het invullen van de gegevens van de shop, kunnen producten worden toegevoegd en kan de verkoop starten. Betalen gaat via iDEAL.

De ondernemer met een (web)winkel zal zijn sociale netwerk optimaal willen benutten om het bereik te vergroten, terwijl een particulier het misschien juist prettig vindt om spullen alleen bij vrienden en bekenden onder de aandacht te brengen. “Het is geen oplossing voor Wehkamp,” zegt Koster. “Je moet er ook geen honderden spullen in willen verkopen. Je moet denken aan gerichte acties.”

Met ‘de Salesbooster’ kan de verkoop een extra impuls worden gegeven. Daarmee worden vrienden gestimuleerd het product op hun eigen Facebookpagina aan te bieden.

Mercadoo.com zegt de enige partij te zijn die ook de mogelijkheid biedt om vrienden en fans actief in te zetten bij de verkoop. Iedereen die dit product wil verkopen, kan het Salesboostericoon aanklikken om zo het product op de eigen pagina aan te bieden. Bij verkoop door een ander wordt de order automatisch geplaatst bij de shopeigenaar en na betaling ontvangt de wederverkoper automatisch de Salesboost-marge.

Gebruikers van Mercadoo betalen geen opstart- of abonnementskosten. Betalingen van klanten worden verwerkt door Mercadoo.com en automatisch overgemaakt aan de Facebookshopeigenaar. Het bedrijf houdt daarbij zes procent van de verkoopprijs in om bankkosten en administratieve kosten te dekken, maar ook om de webshop te kunnen blijven ontwikkelen. Mercadoo.com biedt een online dashboard waarin wordt getoond welke producten wanneer zijn verkocht.

Metten Koster heeft concurrenten, maar wel buiten Nederland. Het Amerikaanse Payvment biedt een soortgelijke oplossing, maar volgens Koster ‘net even anders’.