De Telefoongids ontslaat voor het einde van dit jaar dertig procent van zijn medewerkers in Nederland. De bedrijvengids moet een sterkere online oriëntatie krijgen, geholpen door een daarbij passend dienstenpakket.

Nog net voor zijn vertrek ontslaat Toon Bouten van De Telefoongids een aanzienlijk deel van zijn personeelsbestand in Nederland. Dat geeft de nieuwe directeur, Erik Hoekstra, structureel minder kosten en een strategisch geëffend pad om op voort te borduren.

Bouten wordt per 1 januari 2013 CEO van Tomorrow Focus in Duitsland.

‘Onze nieuwe strategie is erop gericht om over drie jaar tachtig procent van onze omzet uit online producten en diensten te halen. De noodzakelijke transitie daartoe, dus van print naar online, is enkele jaren geleden al ingezet. De nieuwe generatie online diensten die we in het voorjaar hebben aangekondigd zijn inmiddels ontwikkeld en zullen wij vanaf oktober in de markt lanceren.’

‘Daarmee is de fase aangebroken dat we ook onze organisatie wat betreft online kennis en expertise zo moeten inrichten dat we de juiste mensen beschikbaar hebben om invulling te kunnen geven aan onze online ambities.’

De ondernemingsraad is akkoord met de ontslagen van de circa 250 man en het voorgestelde sociaal plan.

Bouten deed kort voor de zomer aan Emerce uit de doeken wat de nieuwe strategie behelst. De Telefoongids gaat klanten helpen met campagnes op Google en Facebook maar gaat ook bedrijvenpagina’s verrijken met bijvoorbeeld recensies.

De nieuwe initiatieven zullen de online-omzet van het concern de komende twee jaar met circa zestig procent moeten opvoeren naar 120 miljoen, circa tachtig procent van de totale omzet. “Het ging te langzaam”, aldus de bestuurder die aan zowel filiaal Nederland als moederbedrijf European Directories leiding geeft.