De drie grootste telecombedrijven in Nederland zijn klaar voor de introductie van de iPhone 5. Dat wordt de eerste smartphone met een nieuwe nanosimkaart. LTE gaat voorlopig niet werken.

KPN laat weten dat de sims al vanaf 21 september in de winkels liggen, dat geldt ook voor dochter Telfort. Vodafone gaat de nanosim ook direct met de iPhone5 meeleveren. T-Mobile-klanten ontvangen de simkaart gratis. Ook alle Belgische aanbieders zijn klaar. De voorverkoop begint in de Benelux op 21 september.

De nanosim is een uitvinding van Apple zelf en met 12,3 x 8,8mm stukken kleiner dan de bestaande sims. Bestaande simkaarten afknippen zoals nog wel kon met de microsim is niet mogelijk. Wel moet de kaart met een adapter te gebruiken zijn in oudere toestellen.

Apple heeft de nieuwe standaard gelanceerd om ruimte te winnen in de hardware. Vooralsnog is Apple de enige die de nanosim gebruikt. De andere fabrikanten hebben ingestemd met de standaard, al ging dat niet zonder slag of stoot. Nokia en RIM hadden er eerder dit jaar nog grote moeite mee.

De iPhone 5 blijkt trouwens niet geschikt voor het Nederlandse LTE netwerk. Dat netwerk werkt op de 2,6 GHz band. Ook in andere landen, waaronder Engeland en Duitsland, worden andere fequentiebanden gebruikt dan waarmee de iPhone overweg kan. Pas na de frequentieveiling dit najaar krijgen de operators de beschikking over de juiste frequenties.

De voorverkoop in Duitsland, die vandaag al is begonnen, heeft tot overbelaste lijnen geleid.