De Viacom tv-kanalen MTV Nederland en het gecombineerde kanaal Comedy Central/Kindernet zijn bij CanalDigitaal nu ook op de Astra3-satelliet te ontvangen. Beide kanalen worden sinds enkele dagen in MPEG4 op deze satelliet uitgezonden.

De kans is groot dat de satellietverspreiding van MTV Nederland en Comedy Central/Kindernet op de Astra1-satelliet op termijn wordt gestopt. Beide kanalen zijn nu via de Astra1 en Astra3 satelliet te ontvangen. Verschil is wel dat voor ontvangst op de Astra3-satelliet een HD-ontvanger nodig is omdat hier in de bandbreedte besparende MPEG4 compressietechniek wordt uitgezonden.
MTV Nederland opvallend
Het is vooral bij MTV Nederland opvallend dat men op de Astra3 met uitzenden is begonnen. Op de Astra1-satelliet wordt het muziekkanaal via bandbreedte van Viacom zelf uitgezonden. Op de Astra3-satelliet gebruikt M7 Group S.A de eigenaar van CanalDigitaal eigen bandbreedte. Hierdoor zou het wel mogelijk worden om MTV Nederland in HD-kwaliteit te gaan doorgeven. Bij enkele Nederlandse tv-aanbieders is MTV Nederland HD al in het zenderaanbod opgenomen.

Uitfasering
In het verleden heeft CanalDigitaal vaker tv-kanalen van de Astra1-satelliet in MPEG2 naar de Astra3-satelliet in MPEG4 verplaatst. Het ging in deze gevallen om zenders die in het Familiepakket waren opgenomen. Nu gaat het om tv-kanalen die in het goedkopere Basispakket zijn opgenomen. Omdat abonnees voor ontvangst van in MPEG4 uitgezonden tv-kanalen een nieuwe HD-satellietontvanger nodig hebben, was er in voorgaande gevallen altijd sprake van een langere uitfaseringsperiode.

Uitzendfrequenties Astra3
Comedy Central/Kindernet wordt op de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost op 11.914 GHz H 27500 3/4 uitgezonden. MTV Nederland is via 12.129 GHz V 27500 2/3 DVB-S2 8PSK te bekijken.