De nieuwe SES-5 satelliet is op 5 graden oost aan de Clark Belt in gebruik genomen. Dat heeft satellietbedrijf SES bekend gemaakt. SES-5 is op papier een Nederlandse satelliet.

Dit komt omdat de SES-5 satelliet in opdracht van satellietoperator New Skies Satellites dat statutair in Den Haag gezeteld is door de Amerikaanse satellietbouwer SpaceSystems/Loral is gebouwd. Het Luxemburgse satellietbedrijf SES is eigenaar van New Skies Satellites.
Zestig transponders
De SES-5 satelliet is gepositioneerd op de Astra4-satellietpositie op 5 graden oost. Het heeft in totaal zestig transponders aan boord, 24 C-frequentieband- en 36 Ku-frequentieband transponders. De satelliet bestrijkt met de aanwezige uitzendbeams grote delen van West-Europa waarbij de focus op de Scandinavische landen ligt en Afrika.

Volledig operationeel
De nieuwe satelliet die op 10 juli gelanceerd werd is nu volledig operationeel. Naast de verspreiding van tv- en radiozenders wordt hij ook voor breedband internet, maritieme communicatie, mobiele telefonie en VSAT-activiteiten gebruikt.