NOS verrast met live HD-uitzendingen


Dat men bij de NOS het besef krijgt dat er in steeds meer Nederlandse huishoudens in HD-kwaliteit naar televisie wordt gekeken, werd op Prinsjesdag goed duidelijk. Maar liefst twee live uitgezonden programma’s waren in native HD-kwaliteit te bekijken.

Het volgt op een sportzomer vol met HD-programma’s dat de NOS de tv-kijker aanbood. Daarbij werd naast de sportwedstrijden ook het avondprogramma NOS London Late Night in HD uitgezonden.

Troonrede in HD
De troonrede die door Koningin Beatrix werd uitgesproken en de hele verslaggeving rond Prinsjesdag werd door de NOS in HD-kwaliteit uitgezonden. Ook de mobiele camera’s die hierbij gebruikt werden gaven het beeld in HD weer. Het is de eerste grote live-uitzending die de NOS in eigen beheer maakt die in HD-kwaliteit op de landelijke publieke tv-zenders toont.


WK Wielrennen Valkenburg
Ook het WK Wielrennen in Valkenburg dat vrijwel gelijktijdig op Nederland 2 HD werd uitgezonden was in HD te bekijken. Het is slechts een enkele keer voorgekomen dat twee live evenementen gelijktijdig op de publieke tv-kanalen in HD werden uitgezonden.


Geschreven door: Jarco Kriek