De Russische zoekmachine Yandex wil zijn zoekdiensten in Europese landen gaan aanbieden.

In Turkije voert het momenteel een technische proef en op de Duitse onlinemarketingbeurs Dmexco was Yandex prominent aanwezig. In een interview met Focus Magazine zegt CTO Ilya Segalovich de stap naar Duitsland nu te onderzoeken.

Het bedrijf spreekt met netwerkoperators en uitgevers. Zij zouden Yandex op de markt moeten brengen, met speciale aandacht voor het mobiele kanaal. De inhoudelijke aard van die gesprekken is niet bekend. De Russen zouden een gunstiger verdeelsleutel kunnen geven voor vergoedingen die Google geeft voor inkomsten uit Search en AdWords.

Segalovich meent dat er ruimte is voor nieuwe marktpartijen naast Google, juist omdat consumenten keuze denken te hebben uit één aanbieder.

Yanex is een beursgenoteerd bedrijf met zijn juridische hoofdzetel in Den Haag. In het tweede kwartaal van 2012 boekte het een omzet van 207 miljoen dollar (+50%) en een nettowinst van zestig miljoen. In zijn thuismarkt heeft het een marktaandeel van rond de zestig procent. Google heeft in Rusland nog geen dertig procent van de markt.