Het interactieve bureau Emakina sluit samenwerkingsverbanden in Noord-Amerika en Azië om buiten Europa te groeien.

Het Belgische Emakina, ook in Nederland actief, gaat samenwerken met Digital Jungle uit China en Metia Group uit Amerika. De bedrijven spreken af om in overlappende grensoverschrijdende activiteiten samen op te trekken. Digital Jungle en Metia zijn beiden marketingbureaus. Laatstgenoemde is ook in Singapore actief.

Met de samenwerkingen wil Emakina zijn groeiambities buiten Europa vormgeven.

Uit de halfjaarbericht dat vorige week werd gepresenteerd, blijkt dat het buiten België dertig procent van zijn omzet realiseert. Om dat getal te doen groeien, nam het onlangs een meerderheidsbelang in Label.ch in Zwitersland. Naast België en Nederland heeft het ook vestigingen in Frankrijk en Engeland.

Over het eerste halfjaar van 2012 boekte het interactieve bureau een omzetgroei van 25,5 procent tot 24,7 miljoen euro. De operationale marge (voor afschrijvingen) steeg van vier naar tien procent en de nettowinst kwam uit op 1,4 miljoen.

De leiding licht toe: ‘We kunnen, zonder exhaustief te zijn, verschillende elementen opnoemen die de groei van de operationele marge over het eerste semester van 2012 verklaren: betere beheersing van de productiekosten, grotere productefficiëntie, optimaal beheer van de planning, sterkere controle op de externe aankopen, de ontwikkeling van geprivilegieerde partnerships met de leveranciers.’