Liberty Global, het moederbedrijf van kabelaar UPC, wil de Belgische branchegenoot Telenet volledig overnemen. Het bedrijf heeft op dit moment de helft van de aandelen in handen.

Liberty Global biedt 14 procent meer dan de huidige aandelenkoers, maar Telenet laat weten dat men het bod eerst wil bekijken. De kabelaar was namelijk van plan om de eigen aandelen terug te kopen (pdf). Wel tegen een lagere prijs dan Liberty Global nu biedt, namelijk 31,75 euro per aandeel.

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) vindt het helemaal niet verstandig als een strategisch belangrijk bedrijf als Telenet in Amerikaanse handen dreigt te vallen.

Telenet levert breedband, vaste en mobiele telefonie en kabeltelevisie aan gebruikers in Vlaanderen en Brussel. De groep ontstond in 1994, toen de Vlaamse regering onder Minister-president Luc Van den Brande naast Belgacom een tweede (telecom) aanbieder wilde. Op dat moment werd de Amerikaanse telecomoperator US West (vanaf 1996 gekend als MediaOne) de internationale partner en aandeelhouder van Telenet.