Clean IT: Einde internetvrijheid?

Als het aan de Europese Commissie ligt, is internetvrijheid straks verleden tijd. Een conceptversie van een Europees plan dat cybercrime en terrorisme op internet tegen moet gaan, bevat nogal vergaande maatregelen.

Het concept is uitgelekt door de Europese koepelorganisatie van privacybewegingen, het EDRI. Het project, onder de naam Clean IT, moet ‘terroristisch gebruik van internet’ opsporen, aanpakken en elimineren. Het is de bedoeling dat de principes en regels die Clean IT formuleert een aanvulling worden op de huidige wetgeving.

Clean IT verbiedt terroristische hyperlinks

Volgens het plan moet bijvoorbeeld het bewust linken naar terroristische content verboden worden en op dezelfde manier gestraft worden als wanneer men die content zelf online zet.

Ook wordt het de taak van hostingproviders om hun servers te controleren op terroristische inhoud en deze te verwijderen. Volgens de huidige regels zijn de providers niet aansprakelijk voor de inhoud die gebruikers op hun servers plaatsen. Volgens het plan krijgen de providers ook nog een meldingsplicht.

Clean IT kan informatie offline halen

In het plan staat verder te lezen dat opsporingsdiensten informatie offline moeten kunnen halen zonder formele en uitgebreide procedures te hoeven volgen. Nu is er een rechter nodig die beslist of content offline gehaald mag worden of niet, wat veel tijd kan kosten.

Daarnaast zouden bedrijven uploadfilters moeten installeren om ervoor te zorgen dat informatie die al eerder verwijderd is – of informatie die er sterk op lijkt – niet opnieuw online wordt gezet. Zo wordt informatie permanent gecensureerd.