Facebook kwispelt Ierse privacywaakhond

De Ierse privacytoezichthouder is tevreden over de aanpassingen door Facebook. De Duitse waakhond bijt wel: Facebook schendt de Europese wet met automatische gezichtsherkenning.

Precies tegelijkertijd melden zowel de Ierse en de Hamburgse toezichthouders op databescherming nieuws over Facebook. Hun conclusies staan diametraal tegenover elkaar: Ierland is tevreden, Duitsland wil Facebook straffen.

Tevreden over privacy-aanpassingen
De Ierse toezichthouder DPC schrijft dat Facebook zeer constructief heeft meegewerkt om tot een nieuwe set van "best practices" te komen, want van juridische dwang was geen sprake. "De meeste van onze aanbevelingen zijn volledig en naar onze bevrediging uitgevoerd", aldus DPC-chef Gary Davis.

Het gaat dan om bijvoorbeeld beter inzicht in dataverwerking voor de gebruiker, betere controle over instellingen, duidelijke bewaartermijn en makkelijker data inzien of verwijderen door gebruikers.

Op een aantal punten is Facebook nog bezig met aanpassingen, maar de DPC is tevreden over de vooruitgang.

Vorig jaar december publiceerde de DPC zijn aanbevelingen. De klager die de privacyzaak heeft aangezwengeld is trouwens buitenspel gezet door de toezichthouder, bleek afgelopen juli.

Gezichtsherkenning illegaal
Uit Hamburg klinkt, niet toevallig op precies hetzelfde moment, een heel ander geluid. De lokale privacytoezichthouder is helemaal klaar met Facebook en dreigt met juridische stappen en boetes. Het opbouwen van een biometrische database door automatisch herkenning van gezichten op foto's kan alleen met expliciete toestemming van gebruikers. En dat gebeurt niet.

Uitvoerige onderhandelingen hebben niets opgeleverd, Facebook wil zich niet goedschiks houden aan de Europese privacyregels, constateert Johannes Caspar van de toezichthouder.

Als het sociale netwerk niet snel gehoorzaamt, zal het de hele database van bestaande biometrische gegevens moeten vernietigen, dreigt Caspar.

Zo'n maatregel geldt trouwens formeel alleen binnen Hamburg, maar andere Duitse waakhonden zouden met vergelijkbare strafmaatregelen komen.

Biometrische database toch gewist
Opmerkelijk genoeg meldt trouwens de Ierse DPC dat Facebook besloten heeft om de biometrische database met gezichten voor 15 oktober te wissen. Of dit een reactie is op de Hamburgse eis is niet duidelijk, Caspar maakt in elk geval geen melding van dit voornemen.

UPDATE: informatie over wissen biometrische database toegevoegd.