Van Sydney tot New York en van Oberhausen tot Parijs: de nieuwe iPhone zorgt vandaag weer voor lange wachtrijen. Enkele duizenden Nederlanders zijn naar Oberhausen getrokken. In Nederland is de iPhone pas volgende week vrijdag te koop.

Duitse kranten spreken vandaag over een Holländer-Invasion. In Oberhausen zouden mensen met elkaar op de vuist zijn gegaan in afwachting van de nieuwe iPhone 5. Sommige wachtende iPhone-jagers zijn flauwgevallen. De politie heeft gedreigd de verkoop stil te leggen als het geduw en getrek niet ophoudt. In Keulen, Stuttgart, Dresden, Hamburg en München staan ook enorme rijen. De hashtag #Oberhausen was vandaag onder Nederlandse Twitter-gebruikers de trending topic.

Sydney was vandaag de eerste stad waar de telefoon te koop was. Apple heeft in de VS alleen al in de eerste 24 uur twee miljoen voorbestellingen genoteerd. Inmiddels vormen zich lange rijen voor Amerikaanse winkels. Amerikaanse FedEx-distributiecentra liggen vol bestellingen. In Japan zijn voor meer dan honderdduizend dollar aan iPhones bestemd voor operators gestolen.

Gelet op de koopgekte zou de iPhone 5 wel eens het best verkopende iPhone-model tot nu toe kunnen worden. Het vorige model G4(S) zorgde nauwelijks voor opwinding. Diverse operators, waaronder Telfort, hebben vandaag hun prijzen aangekondigd.