Nieuwe Eutelsat satelliet klaar voor de toekomst


De nieuwe Eutelsat 9B satelliet die de het Franse satellietbedrijf eind 2014 gaat lanceren in op vele gebieden klaar voor de toekomst en daaraan gekoppelde nieuwe technologieŽn.

Dat blijkt uit de eerste specificaties die Eutelsat over deze satelliet openbaar heeft gemaakt. Zo krijgt de nieuwe satelliet vijf op Europa gerichte uitzendbeams. Ook zijn er drie verschillende soorten transponders met allemaal een ander frequentiebereik, namelijk 33 MHz, 36 MHz en 50 MHz.

Vier gerichte spotbeams
Naast een Pan-Europese uitzendbeam die vrijwel geheel Europa bestrijkt, zijn er ook vier gerichte spotbeams op de satelliet aanwezig. Een grotere is gericht op Scandinavische- en Baltische landen. De drie kleinere spotbeams zijn op Duitsland, ItaliŽ en Griekenland gericht. Uit de eerste footprints die Eutelsat openbaar heeft gemaakt, blijkt dat Nederland en Vlaanderen Ė net als onder meer Oostenrijk en Zwitserland Ė binnen het bereik van de Duitse spotbeam valt.


Klaar voor Ultra HD
Eutelsat heeft de nieuwe satelliet ook klaar voor nieuwe technieken als Ultra HD (UHDTV) gemaakt. Dat blijkt uit de aanwezigheid van transponders met een frequentiebereik van 50 MHz. Met de nieuwe H.265 Ė ook wel HEVC genoemd Ė techniek kunnen hierdoor drie tot vier Ultra HD-zenders per transponder worden uitgezonden. De Luxemburgse collega SES maakte tijdens de IBC 2012 broadcastbeurs bekend dat met de H.265 techniek een Ultra HD-zender met een bandbreedte van 20 Mbit/s kan worden aangeboden. Een live via de Astra3-satelliet uitgezonden Ultra HD-testkanaal ten behoeve van de IBC-presentatie van SES werd in DVB-S2/MPEG4/H.264 nog met een bandbreedte van 45 tot 50 Mbit/s uitgezonden.


Geschreven door: Jarco Kriek