Foxconn sluit fabriek na massale vechtpartij

En weer komt Foxconn – één van de belangrijkste toeleveranciers van Apple – negatief in het nieuws: dit keer met een massale vechtpartij in een van de fabrieken. Volgens Foxconn zou het niets te maken hebben met de slechte arbeidsomstandigheden (iets waar Foxconn bekend om staat), maar zou het een uit de hand gelopen privé-ruzie zijn geweest.

Onder het personeel in een van de fabrieken in Taiyuan, in het noorden van China, brak een massale vechtpartij uit onder de arbeiders. Ruim 2000 personeelsleden raakten betrokken bij de rellen, veertig van hen raakten gewond. Pas toen de politie ingreep, kon de vechtpartij beteugeld worden. Foxconn benadrukt dat het hier ging om een privéaangelegenheid tussen een aantal werknemers, en dat er geen sprake was van een opstand.

Slechte arbeidsomstandigheden

Dat laatste zou niet heel verbazingwekkend zijn geweest. Foxconn komt namelijk vooral in het nieuws wegens de zeer slechte arbeidsomstandigheden. Zo moesten begin september nog duizenden scholieren verplicht stage lopen bij het bedrijf (en in razend tempo usb-kabels voor de iPhone 5 in elkaar zetten), maakten arbeiders werkweken van 80 tot 100 uur en hebben al tientallen medewerkers zelfmoord gepleegd.