Ongeldige identificatie werkt net zo goed

Journalist Brenno de Winter is bijna negen maanden lang met een ongeldig identiteitsbewijs door elke legitimatiecontrole gekomen. Zelfs overheidsinstanties merkten niet dat de goedkope zogenoemde ‘Lichtbildausweis’ niet geldig was.

Op een hackersconferentie in 2011 had de journalist voor 15 euro een nep-ID kaart gekocht. De kaart had vele signalen dat het niet geldig is. Zo stond er op de achterkant zelfs zijn nickname ‘Big Wobber’. Toch kwam Brenno met deze kaart door elke controle.

Hij kon aangetekende brieven ophalen met de kaart en kon gewoon zijn stem uitbrengen.

Ook de Tweede Kamer, het stembureau, drie politiekorpsen, de AIVD, het Europees Parlement, diverse ministeries, de OPTA, de Marechaussee bij een bezoek aan het koninklijk paleis en de Onderzoeksraad voor Veiligheid accepteerden de kaart.

NCTV krijgt argwaan

Een week geleden kreeg de Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid (NCTV) door dat de pas, die de NCTV vijf maanden geleden goedkeurde, niet geldig was. In plaats van bedrijven en instanties op te roepen om beter te letten op de geldigheid van legitimatiekaarten, kwam de instantie met een ambtsbericht om mensen te waarschuwen voor de acties van de journalist.