Nieuwe datakabel haalt 1 petabit per seconde

Een nieuwe datakabel haalt een overdrachtssnelheid van 1 petabit per seconde. Onderzoekers hebben dit snelheidsrecord behaald met een speciale multikernkabel.

Onderzoekers zijn er in geslaagd een snelheidsrecord voor dataoverdracht neer te zetten en hebben de grens van 1 petabit per seconde (Pbps) doorbroken. Deze data werd in 1 seconde over een lengte van 52,4 kilometer getransporteerd. Daarvoor werd een nieuw kabelontwerp gebruikt.

Overspraak teruggebracht
Dit kabelontwerp is een doorbraak die de capaciteit van breedband flink opschroefd. Een probleem van multikernkabels is dat ze bij meer dan 7 kernen last ondervinden van elektromagnetische interferentie. Huidige multikernkabels zitten dan ook vast aan een fysieke limiet voordat de interferentie ervoor zorgt dat er teveel informatie verloren gaat.

De wetenschappers maakten een kabel van 12 kernen en brachten de overspraak daartussen terug door de kabels in een concentrisch patroon te verwerken. Hierdoor liggen er steeds 2 kernen naast elkaar, als in een soort gigantische getwiste kabel.

Weinig dataverlies
Elke kabelkern kan, omdat er op deze manier weinig data wordt verloren, 84,5 terabit aan data verstuwen. Met de constructie werd het vorige snelheidsrecord van 305 Tbps verbrijzeld. Met de 1 Pbps-verbinding is dat record met een tienvoudige snelheid gebroken.

De Japanse telco NTT werkte samen met geleerden van de universiteit van Hokkaido University en de Deense Tekniske Universitet aan het project. Het resultaat is de afgelopen week in Amsterdam op de European Conference and Exhibition on Optical Communications (ECOC) gedemonstreerd.