Kledingmerk Benetton opent in vier Europese landen webwinkels. Nederland moet nog even wachten, meldt de site.

Het Italiaanse modemerk maakt de stap naar internet met de opening van een eigen webwinkel. De shop is bereikbaar in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederlanders wordt de deur gewezen. “Op dit moment is het niet mogelijk te winkelen vanuit uw land.”

In de landen waar Benetton wel live is, bestaat het assortiment een herfst- en wintercollectie voor mannen en vrouwen. Klanten kunnen de bestellingen gratis thuis laten bezorgen.

Benetton heeft twee redenen om eigen webwinkels te openen. Aan de ene kant verlaagt het de kosten voor het directe verkoopkanaal. Maar wellicht nog belangrijker, is dat het zijn verkoopapparaat en bereik in stand houdt.

In het laatste kwartaalbericht geeft de directie namelijk aan, dat de economische crisis grote impact heeft op de detailhandel. Daardoor kan het kledingmerk minder handel kwijt aan de tussenhandel, wat de omzet drukt.

Dat was ook te zien aan de resultaten over het eerste kwartaal (PDF). De omzet daalde met 5,5 procent tot 425 miljoen euro. De omzet in het directe verkoopkanaal (fysieke eigen winkels en binnenkort de webshops) nam toe met 6,1 procent.

Het bedrijfsresultaat daalde met 64 procent tot twaalf miljoen euro en de directie zegt dat er weinig vooruitzichten op verbetering zijn. De nettowinst halveerde bijna tot tien miljoen euro.