De West-Duitse publieke omroep WDR gaat opnieuw sleutelen aan zijn radiostations. In januari 2013 worden er veranderingen doorgevoerd aan de programmeringen van WDR 2, WDR 4 en WDR 5. Opvallende wijzigingen zijn dat presentatoren bij WDR 2 langer achter elkaar gaan presenteren, terwijl op WDR 4 minder plaats is voor operettemuziek.

Modernisering
Al enige tijd is de Westdeutscher Rundfunk (WDR) bezig met het moderniseren van zijn radiostations. Zo verminderde de schlagerzender WDR 4 de hoeveelheid schlagermuziek drastisch en worden nu meer internationale hits gedraaid.


De pop- en servicezender WDR 2 schrapte in januari 2012 al een aantal regionale nieuwsbulletins, terwijl in augustus van dit jaar het voetbalprogramma “Liga Live’ op de schop ging. Zo wordt dit programma om 16 uur niet meer onderbroken door nieuws en is er minder muziek te horen. In februari ontstond nog veel ophef over geplande wijzigingen bij de klassieke zender WDR 3. In 2010 viel na 36 jaar het doek voor “Hallo Ü-Wagen” op WDR 5.


WDR 2
WDR 2 blijft ook in 2013 vertrouwen op populaire presentatoren als Tom Hegermann, Steffi Neu en Heike Knispel. Wel zullen zij in de toekomst langer achter de microfoon kruipen. Vanaf januari stapt WDR 2 tussen 5 en 18 uur over van vier naar drie programma’s. Na zeven jaar valt namelijk het doek voor “Westzeit”, dat momenteel nog tussen 9 en 12 uur te horen is.


Om het gat op te vullen wordt er geschoven met bestaande programma’s. Vooralsnog heeft WDR 2 besloten om de programmanamen “Morgenmagazin”, “Mittagsmagazin” en “Zwischen Rhein und Weser” te laten bestaan. Deze namen zijn al sinds 1950 een begrip op de zender.


Het “Morgenmagazin” duurt vanaf januari vijf uur, een uur langer dan nu het geval is. Om 10 uur start dan al het “Mittagsmagazin”, dat momenteel nog logischerwijs pas om 12 uur begint. “Zwischen Rhein und Weser” start in januari een uur eerder, namelijk om 14 uur.


Actuele en snelle informatievoorziening blijft een speerpunt van WDR 2. Daarom is onlangs de pay-off, of claim zoals de Duitsers het noemen, gewijzigd van ‘Der Sender’ in ‘Immer gut informiert‘.


WDR 4
Bij WDR 4 gaat de avond- en zondagprogrammering opnieuw op de schop. Op vrijdagavond vervalt het twee uur durende programma “Operette nach Wunsch”, waardoor operettemuziek beperkt blijft tot de zaterdagavond. “Spielereien mit Schallplatten” verhuist van de zondagmiddag naar de dinsdagavond, terwijl “Klassik populär” van de zondagmiddag naar de vrijdagavond verhuist. Ook de avondprogramma’s “Folklore der Heimat“, “Bläserklänge” en “Chansons und Liederliches” wisselen van uitzenddag.


WDR 5
De informatiezender WDR 5 wijzigt in januari de zaterdagprogrammering. Zo verhuist de “Krimi am Samstag” van de ochtend naar de late middag, terwijl het programma “Oase” geheel komt te vervallen. In plaats hiervan komt WDR 5 met een nieuw programma “Neugier genügt“. Het mediaprogramma “Töne, Texte, Bilder“ verhuist van 15 naar 12 uur en duurt voortaan een uur.


Op de zaterdagavond verdwijnt het programma “Privat-Radio”. In plaats hiervan is het buitenlandmagazine “Echo der Welt“ te horen. [RS/Radio.NL]