Meer bandbreedte op Hotbird satelliet


Dat op belangrijke satellietposities bandbreedte schaarser aan het worden is, is al enige tijd bekend. Satellieteigenaren zijn dus op zoek naar technische oplossingen om meer bandbreedte te genereren.

Oorzaak van de bandbreedte schaarste op belangrijke – veel gebruikte – satellietposities is het volledig gebruik van het frequentiespectrum. Hierdoor kan men geen nieuwe satellieten meer op een uitzendpositie toevoegen. Er dient dus op andere manieren gevonden te worden om aan extra bandbreedte te komen.

Astra1 analoge uitschakeling
Zo was tot voor kort er onvoldoende bandbreedte voor verdere uitbreiding van digitale tv- en radiodiensten op de populairste satellietpositie van Europa. Op de Astra1-satellietpositie is er echter door uitschakeling van meer dan dertig analoge transponders de komende tijd voldoende bandbreedte voor verdere uitbreiding beschikbaar.


Eutelsat verhoogt symbolrate
Eutelsat lijkt op haar Europese hotspotpositie Hotbird op 13 graden oost het over een andere boeg te gooien. Op de Hotbird wordt immers geen zender meer analoog uitgezonden. Toch is de vraag naar bandbreedte op deze satellietpositie – met name vanuit Italiλ – groot te noemen. Om meer bandbreedte te kunnen gebruiken lijkt Eutelsat het in een hogere symbolrate per actieve transponder te zoeken. Zo is de eerste transponder omgezet naar de symbolrate 32000. Hierdoor is er op de bewuste transponder – die op de frequentie 10.911 GHz V actief is – meer dan 70 Mbit/s bandbreedte van tv- en radiodiensten beschikbaar.


Geschreven door: Jarco Kriek