VVD wil lokpubers op sociale media

VVD-kamerlid Ard van der Steur wil dat het mogelijk wordt om zogenaamde ‘lokpubers’ in te zetten op sociale media. Met deze nepaccounts moeten potentiële kindermisbruikers worden ontmaskerd.

Uit Kamervragen die het VVD-kamerlid maandag stelde blijkt dat hij het niet eens is met de uitspraak van de rechter in de pedozaak in Leiden. In die zaak werd door de politie een nepaccount aangemaakt waarmee de politie zich voordeed als een 13-jarige jongen. De verdachte in de zaak zou de jongen, waarvan hij dacht dat hij minderjarig was, geprobeerd hebben over te halen tot seksuele handelingen. De man is vrijgesproken omdat, door inzet van zo’n lokpuber, de aanhouding onrechtmatig is.

Van der Steur vraagt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie of de uitspraak van de rechter een goede conclusie was. Ook wilde hij weten of Opstelten het eens is met zijn mening dat de inzet van nepaccounts door de politie mogelijk moet worden om potentiële misbruikers te identificeren. Ten slotte vraagt Van der Steur welke aanpassingen van wet- en regelgeving nodig zijn om de inzet van lokpubers mogelijk te maken en wanneer minister Opstelten met een voorstel hiervoor zal komen.