Hackers hebben ingebroken bij Telvent, dochter van energiegigant Schneider. Er zijn onder meer bestanden buitgemaakt met gedetailleerde klantinformatie over hun 'smart grids'.

Vermoedelijk Chinese hackers hebben ingebroken op het netwerk van Telvent, een bedrijf dat beheersoftware OASyS levert voor cruciale infrastructuur als elektriciteitsnetwerken, energiecentrales en olie & gaspijplijnen.
Cyberaanval en -spionage

Daarbij zijn zogenaamde projectbestanden buitgemaakt, met gedetailleerde informatie van de infrastructuur van verschillende klanten, die OASyS gebruiken, meldt KrebsOnSecurity.

Telvent bezweert dat de hackers voor zover bekend geen toegang hebben gekregen tot de daadwerkelijke infrastructuur van klanten. Desondanks heeft alle verbindingen tussen het eigen gecompromitteerde netwerk en zijn klanten tot nader order afgesneden.
SCADA favoriet doelwit

Beheersoftware voor industriŽle systemen, kortweg SCADA, vormt de laatste jaren een favoriet doelwit voor geavanceerde hacks.

Ze geven toegang tot kritieke infrastructuur, maar zijn vaak zeer slecht beveiligd. Traditioneel waren dergelijke systemen stand alone, maar tegenwoordig hangen ze steeds vaker aan het internet. Met alle risico's vandien, terwijl de software zelf vaak stokoud is en nooit gepatcht.
Stuxnet

Het meest beruchte voorbeeld van SCADA-malware is Stuxnet, die in staat was om heimelijk de ultracentrifuges die Iran gebruikt voor uraniumverrijking te manipuleren.