De regionale Omroep West gaat net als RTV Rijnmond door de provincie opgelegde bezuinigingen aanvechten. Volgens de omroep komen de huidige kwaliteit en calamiteitenfunctie onder druk.

Omroep West, dat recent nog vergaande vernieuwingen doorvoerde in haar programmering op de radiozender en op de televisiezender, heeft grote moeite met de opgelegde bezuiniging van anderhalf miljoen euro. De omroep, die in het verleden vaker financiŽle problemen kende, onderzoekt nu hoe er met de korting op de subsidie kan worden omgegaan.

FinanciŽle tegenvallers Omroep West
Net als alle andere regionale omroepen kent Omroep West ook de calamiteitenfunctie, maar het is vooral de kwaliteit en omvang van de programma's waar op zal worden bezuinigd omdat de calamiteitenfunctie middels een volle bezetting van de redactie wettelijk gezien moet kunnen worden gegarandeerd. West wijt de te nemen maatregelen niet alleen aan de provincie maar ook aan een dispuut over BTW vooraftrek met de Belastingdienst en verhoging van sociale lasten als gevolg van het Kunduz-akkoord. Daarnaast kampt Omroep West, dat onder de regionale omroepen in Nederland de slechtste luister- en kijkcijfers kent, met teruglopende reclame-inkomsten.

Kwaliteit Omroep West onder druk
Volgens de directeur van de omroep moet het ambitieniveau naar beneden worden bijgesteld waardoor het vermogen om een hoogwaardig media aanbod aan te bieden alsmede het voldoen aan media wettelijke minimum normen serieus onder druk komt te staan. De korting op de subsidie door de provincie Zuid-Holland met een miljoen euro wil de omroep uit Den Haag net als haar Rotterdamse collega's juridisch aanvechten, maar onder te nemen maatregelen per 1 januari 2013 valt vooralsnog niet uit te komen.