In SomaliŽ zijn vrijdag twee journalisten om het leven gebracht. Een van hen werd op straat doodgeschoten, de ander werd onthoofd. Zijn lichaam werd in de buurt van een restaurant gedumpt. Dat zeiden de Somalische journalistenvakbond en bewoners van een wijk in Mogadishu.

De 32-jarige Ahmed Abdulahi Fanah werd onderweg van zijn huis naar zijn werk doodgeschoten, zei de bond. Fanah werkte voor het Jemenitische staatspersbureau.


Inwoners van een wijk in het noorden van Mogadishu vonden het onthoofde lichaam van sportjournalist Abdirahman Mohamed Ali (26). Zijn handen waren op zijn rug gebonden en het lichaam vertoonde tekenen van marteling.


Het is de eerste keer dat een journalist in SomaliŽ is onthoofd. Het kan erop wijzen dat de aan Al-Qaida gelieerde terreurorganisatie Al-Shabab achter de moord zit.


Dit jaar zijn in SomaliŽ vijftien journalisten vermoord. Opstandelingen en criminelen staan hen geregeld, letterlijk, naar het leven. De moorden zijn ook een teken dat de regering nog altijd niet in staat is een zekere mate van orde af te dwingen, zelfs niet in de hoofdstad. [Novum/AP/Radio.NL]