Een Apple TV, wat kan ik daar eigenlijk mee? Dat is een vraag die nog wel eens voorbij komt omdat veel consumenten geen duidelijk beeld hebben wat er zoal kan en niet kan met dit kleine apparaatje.Om het belangrijkste misverstand maar meteen weg te nemen: anders dan de naam zou doen vermoeden is de Apple TV geen televisie. Het apparaat leent zich echter wel bijzonder goed om in combinatie met een moderne HDTV te gebruiken.

In feite zou je de Apple TV kunnen beschrijven als een netwerk gekoppelde mediaspeler zonder ingebouwde harde schijf. Er kan overigens ook geen externe harddisk of ander geheugen direct op het apparaat worden aangesloten omdat een geschikte USB aansluiting ontbreekt. Het concept is dus volledig gebaseerd op netwerk toegang (bedraad of draadloos) tot content op andere netwerk gekoppelde apparaten of het Internet.

Met afmetingen van 23x98x98 mm en een gewicht van 270 gram is de Apple TV vooral erg compact te noemen. Ook het energieverbruik is zeer laag. In standby verbruikt het apparaatje 0,21W en in gebruik maximaal 6 Watt.


Apple TV aansluitingen De Apple TV is voorzien van de volgende aansluitmogelijkheden:
• HDMI uitgang voor aansluiting op een HD TV (Full HD)
• Optische audio uitgang voor aansluiting op externe versterker
• 10/100BASE-T Ethernet voor bedrade aansluiting op het thuisnetwerk
• Ingebouwde Infrarood ontvanger voor de meegeleverde afstandbediening
• Micro-USB (helaas alleen voor service en support)
• Wi-Fi draadloos netwerk (802.11a/b/g/n)

Helaas wordt er geen HDMI kabel meegeleverd dus die zult u zelf moeten aanschaffen om de Apple TV op de HDTV aan te sluiten.

Het concept van het apparaatje is, zoals vaak bij Apple, voornamelijk afgestemd op het gebruik in combinatie met andere Apple hardware zoals iPhone, iPod en iPad en software zoals iTunes. Airplay, waarmee draadloos bijvoorbeeld muziek, foto’s of video van een iPhone, iPod en iPad naar de Apple TV kan worden gezonden, is een eigen protocol van Apple dat niet of beperkt door andere fabrikanten wordt ondersteund. Langzamerhand komen er meer apparaten, zoals bijvoorbeeld draadloze luidsprekers, op de markt die het Airplay protocol kunnen gebruiken.

Laten we eens een aantal zaken opsommen die u met de Apple TV zou kunnen doen:

• Huur of koop een film uit de iTunes Store en de film streamen naar de TV. Je kunt films opzoeken op categorie, populariteit of uiteraard de titel. Films zijn te koop vanaf € 7,99 (SD) en € 9,99 (HD). Gehuurde films kun je in 24 uur bekijken, vanaf € 2,99 (SD) en € 3,99 (HD).

• Filmpjes streamen vanaf TouTube of Vimeo

• Podcasts bekijken of beluisteren

• Flickr gebruiken om je foto’s te bekijken

• Radio luisteren met honderden radio zender

• Je eigen content uit je iTunes bibliotheek weergeven

• Foto’s, muziek en video draadloos via de Apple TV naar de Tv of versterker streamen

• Het volledige scherm van je iPod, iPhone, iPad of een recente aangeschafte Mac op de TV weergeven. Zo kun je bijvoorbeeld een spel op de iPad direct weergeven op de TV met geluid via je versterker.

• Vanuit iTunes op je Mac of PC content streamen naar de HDTV of versterker

N.B. Om storingvrij HD video weer te geven is een snel en betrouwbaar draadloos netwerk een vereiste. Airplay werkt op de iPod Touch (2e generatie en hoger) en de iPhone (3GS en hoger)

Om de bediening wat makkelijker te maken (vooral voor tekstinvoer) kan het makkelijk zijn om de Remote App te downloaden op uw iPhone of iPad. Daarmee kan de Apple TV worden bediend en ook tekst met het toetsenbord worden ingevoerd. De meegeleverde afstandbediening is hiervoor eigenlijk maar matig geschikt.

Al met al zijn er dus heel wat leuke mogelijkheden om de Apple TV in te zetten en voor de prijs (minder dan 100 euro) hoeft u het niet te laten.

Meer details over de Apple TV en specificaties zijn te vinden in ons eerder gepubliceerde artikel Apple TV.

Apple TV prijs en beschikbaarheid

De Apple TV heeft een adviesprijs van 119 Euro.