Ruim 7,5 miljoen Nederlanders staan met hun telefoonnummer ingeschreven in het wettelijke Bel-me-niet register. De Stichting Infofilter is vanaf vandaag opnieuw voor een periode van drie jaar aangewezen om het Bel-me-niet register te beheren.

Sinds 1 oktober 2009 beheert Stichting Infofilter het wettelijke Bel-me-niet register, dat in het leven is geroepen ter voorkoming van consumentenirritatie door ongewenste telemarketing.

In een rapport, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie, wordt geconcludeerd de consumentenirritatie sterk is afgenomen, wat onder meer blijkt uit het groot aantal registraties in het register. Op dit moment zijn er 7,5 miljoen consumenten met hun telefoonnummer ingeschreven bij het register.

Bij de nieuwe aanwijzing van de minister voor het beheer van het Bel-me-niet register is een aantal aanvullende eisen gesteld om de kwaliteit van het register nog verder te verbeteren, met name waar het gaat om de overzichtelijkheid en bereikbaarheid.

Zo wordt het register per 1 november aanstaande gesplitst in een consumentensite en een afzonderlijke bedrijvensite. Daarnaast zal per 1 november de consumentensite Drempelvrij zijn, een kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites.

Verder wordt in het aanwijzingsbesluit aangegeven dat er een adequaat managementsysteem voor informatiebeveiliging moet zijn. Stichting Infofilter heeft in dat kader onlangs van de auditor, om ISO 27001 gecertificeerd te worden, te horen gekregen dat het managementsysteem aan de eisen voldoet. De officiŽle certificering volgt later.

Overigens is per 1 oktober Serge Ferraro (39) aangesteld als interim directeur. Hij is verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van het Bel-me-niet register.