De Belgische telecomsector heeft vanaf 1 oktober te maken met nieuwe wetgeving die het de consument makkelijker moet maken op te zeggen of van provider te switchen.

Belgen kunnen sneller en eenvoudiger abonnementen opzeggen bij providers. De nieuwe Telecomwet is vanaf 1 oktober geldig en heeft als belangrijkste gevolg dat een consument na een periode van zes maanden al geen opzegvergoeding meer mag worden aangerekend. Daarmee kunnen na een half jaar kosteloos alle abonnementen op internet-, gsm-, telefonie- en televisiediensten opgezegd worden, zonder dat er een afkoopsom betaald hoeft te worden.

Consument BelgiŽ maximaal beschermd
Met de nieuwe telecomwet verdwijnt de opzegvergoeding maar dat is nog niet alles. De consument kan bij iedere tariefsverhoging kosteloos opstappen, ook bij indexaanpassingen. Het is via alle schriftelijke wegen, dus brief, e-mail en zelfs SMS mogelijk om op te zeggen. Ook mogen bedrijven vanaf nu niet meer als voorheen jacht maken op klanten met allerlei marketingtrucs. Ook de wetgeving daarvoor is aangescherpt. Telenet en Belgacom, twee van de grootste providers, hebben hun voorwaarden intussen zelf al aangepast. Bij Belgacom zijn nieuwe abonnementen van onbepaalde duur en bij Telenet kan men altijd gratis opzeggen.