Vlak voordat in september 2009 Windows 7 officieel gelanceerd werd, draaide de RTM-versie ervan al op 1,64% van alle Windows-pcs. We zijn nu drie jaar verder en de lancering van Windows 8 is nakende. Maar volgens analisten van Net Applications staat men een stuk minder hard te trappelen voor deze versie: de RTM-versie van Windows 8 draait pas op 0,33% van alle Windows-pcs.

Dat is dus vijf keer minder dan destijds de RTM (Release To Manufacturing, oftewel productieklaar) van Windows 7. Het verschil is bovendien zelfs groter dan drie maanden geleden; toen was het slechts vier keer minder. En waar destijds op de releasedata (6 en 7 augustus 2009) van de RTM-versie een grote stijging te zien was in het aantal mensen dat Windows 7 downloadde, was daar bij de release van de Windows 8-RTM geen sprake van. De stijging op 15 en 16 augustus was miniem.

Windows 8 upgrade: prijsstunter

Toch zegt dit nog niet al te veel over de uiteindelijke populariteit van Windows 8. Microsoft gaat in oktober flink stunten met prijzen. Gebruikers van Windows XP, Vista and Windows 7 kunnen een upgrade naar Windows 8 Pro kopen voor net iets minder dan 40 dollar. De aanbieding komt in minstens 131 landen beschikbaar, dus de kans is erg groot dat Nederland daar ook bij zit.