De Bijenkorf gaat vanaf vandaag de Cube3D-printer van 3D Systems verkopen, voor een sterk gereduceerde prijs van 1050 euro. Een Europese primeur, want het apparaat was tot nu toe alleen in de VS verkrijgbaar.

3D-printers, die objecten laag na laag opbouwen met gel of vloeistoffen die snel stollen, waren tot voor kort eigenlijk alleen beschikbaar voor bedrijven. Daarnaast zijn er allerlei ondernemingen, zoals het van oorsprong Nederlandse Shapeways, die voor klanten 3D-objecten afdrukken.

De Cube3D werkt met Android-telefoons en -tablets, maar er is ook een softwarepakket voor Windows. Ontwerpen kunnen van de website worden gedownload.

Nederland heeft de primeur te danken, zo meldt de Volkskrant, aan het Amsterdamse bedrijf Freedom of Creation (FOC), dat vorig jaar door 3D Systems werd overgenomen en nu feitelijk een vestiging van het bedrijf is geworden.

Ook traditionele printerbedrijven kijken naar 3D-printers. Analisten vinden dat HP zich zou moeten richten op 3D-printen. Die markt wordt dit jaar op 1,7 miljard dollar geschat.

De Amsterdamse introductie valt samen met de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf. Tijdens deze editie zorgen een modieus assortiment, meer bijzondere artikelen, digitale stunts en diverse optredens voor driedaagse dwaasheid in alle filialen van de Bijenkorf.