Direc TV, aanbieder van televisie via de satelliet in de Verenigde Staten, wil binnen vier jaar effectief met een aanbod in Ultra HD komen. Dit terwijl de 3DTV ontwikkeling juist stagneert.

Direc TV heeft de programmering van haar 3D kanaal recentelijk verminderd waardoor dit nu geen 24-uurs kanaal meer is. Als reden gaf de televisieprovider daarvoor dat er simpelweg te weinig aanbod van kwalitatief goede 3D producties is. De ontwikkeling richting Ultra HD TV, met nóg beter beeld dan reguliere HDTV, wil Direc TV wel bij voorbaat ondersteunen.

SD verdwijnt, Ultra HD komt
Direc TV wil haar een groot deel van haar huidige HD-zenders al in 2016 naar Ultra HD hebben omgeschakeld. Het gaat daarbij om de zenders zoals die via de Ku-band per satelliet worden verspreid. Direc TV denkt de benodigde bandbreedte te verkrijgen doordat tegen die tijd alle uitzendingen in SD (Standard defenition) zullen zijn gestopt en alle HD-zenders zullen naar de Ka-band verhuizen. Direc TV wil zo lokale varianten van de Amerikaanse networks verspreiden via lokale 'beams', waarvoor de Ka-band heel geschikt is en dezelfde bandbreedte voor vele regio's gelijktijdig kan worden ingezet.

Kosten Ultra HDTV nog enorm
Het management van Direc TV verwacht op die manier 1 gigahertz aan vrij te komen bandbreedte beschikbaar te krijgen. Direc TV maakt zich geen zorgen over de te hoge kosten van apparatuur die de consument zullen verhinderen om deze aan te schaffen. De chipsets voor Ultra HD in een tv toestel kosten nu nog het enorme bedrag van $20.000. Direc TV stelt dat dit vergelijkbaar is met de kosten van HD in 1998, maar verwacht dat de ontwikkelingen nu veel sneller zullen gaan. In Europa lijkt Ultra HD nog wel verder weg, want het uitzenden van een volledige programmering in Native HD is voor veel omroepen voorlopig zelfs nog te hoog gegrepen.