Kunstenares Tinkebell heeft vrijdag aangifte gedaan tegen de journalist die enkele versierde slakken meenam uit haar kunstwerk. Dat heeft ze laten weten aan Novum Nieuws. Ook tegen RTV Rijnmond deed ze aangifte. Ze wil dat zowel de journalist als de regionale omroep wordt vervolgd voor diefstal en vandalisme.

"Ik kom net van het politiebureau. Ik ben moe en boos", zegt de 33-jarige kunstenares. De aangifte van de kunstenares volgt op een rel die ontstond na een artikel in het AD dinsdag.


In het artikel deed een medewerker van de Dierenbescherming zijn beklag over de versiering van de slakken voor een tentoonstelling in kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam. De medewerker zei dat hij de dierenpolitie wilde inschakelen.


Behalve tegen de journalist en RTV Rijnmond deed Tinkebell ook aangifte tegen een medewerker van de Dierenbescherming die in het filmpje van de omroep de slakken aannam. Tegen hem is aangifte gedaan vanwege medeplichtigheid aan de diefstal.


"We wilden helemaal niet iets doen om kwaad bloed te zetten", zegt Tinkebell. Ze vindt de commotie ook schadelijk voor de Dierenbescherming. "Ook van hen wordt een verkeerd beeld gegeven."


De kunstenares zegt voorafgaand aan de tentoonstelling, en in samenspraak met Villa Zebra, te hebben onderzocht hoe de slakken het beste konden worden versierd. Ze lette op de lijm die werd gebruikt, en of de versierinkjes niet te zwaar waren. Een bioloog en slakkenexpert die tegen het AD zou hebben gezegd dat de versieringen geen kwaad konden, is volgens Tinkebell in het artikel niet geciteerd.


"Er is bewust een bepaald beeld van mij gecreŽerd", zegt Tinkebell. Tegen de AD-journalist die het stuk schreef, heeft de kunstenares dan ook aangifte gedaan van smaad.


Nadat RTV Rijnmond de slakken had meegenomen en overhandigd aan de regionale Dierenbescherming, is een van de weekdiertjes overleden. "Ze hebben geprobeerd de versiering te verwijderen. Toen is van ťťn van de slakken het huisje kapotgegaan. Nu is die dood." Het was de bedoeling dat alle beesten na de tentoonstelling, die tot 12 mei te zien is, zouden worden uitgezet in het bos. [Radio.NL/Novum]